Onko rehu vähissä? Joudutko ottamaan uuden säilörehusadon syöttöön heti korjuun jälkeen?

Jos siilo joudutaan avaamaan jo muutaman viikon kuluttua säilönnästä, rehun lämpenemisen riski on suuri. Kerran alkanut lämpeneminen siilossa on hankala pysäyttää, ja tappiot voivat olla suuret. Siksi kannattaa miettiä jo ennen rehun korjuuta, miten kesäsyöttö toteutetaan.

Vaihtoehtoisia ratkaisuja uuden säilörehusadon kesäsyöttöön:

  • Tee paalirehua muutaman viikon tarpeisiin. Avattu paali kuluu yleensä samana päivänä, joten lämpenemiselle ei jää paljon aikaa. Käytä paalirehun teossa AIV Ässä Na:ta, joka stabiloi rehua parhaiten.
  • Tee ns. syöttöauma, joka on riittävän pieni, jotta syöttö etenee kaksi metriä viikossa. Käytä tämän auman teossa AIV Ässä Na:ta 6-7 l/t. Tiivistä hyvin ja peitä normaalisti. Pidä aumaa kiinni kuitenkin edes 7 vrk rehunteosta, jos suinkin mahdollista. Pyri pitämään tämän rehun kuiva-aine selvästi alle 35 %:n, jotta tiivistäminen onnistuu!

Älä avaa talviruokintaan tarkoitettua siiloa tai aumaa alle kahden kuukauden kuluttua säilönnästä. Riittävän pitkä ilmatiivis jakso varmistaa aerobisten pilaajamikrobien määrän vähenemisen rehussa. AIV-säilöntäaineet tehostavat pilaajamikrobien tuhoutumista.

On hyvä muistaa, ettei lehmä kaipaa kuumaa ilmaa tai lämmintä rehua. Lue myös vinkit seosrehun lämpenemisen hallintaan.

Onnea ja hyvää säätä rehuntekoon!


Edellinen uutinen
Seuraava uutinen
aiv-logo
Yhteydenotto

Jätä meille viesti ja otamme sinuun yhteyttä!

+358