Kevätkiireiden keskellä seosrehun lämpenemisen kanssa ei tarvitse taistella – ota homma haltuun!
Kevät lähestyy ja peltotyöt käynnistyvät hetken päästä toden teolla. Silloin toivoisi, että normaalirutiinit eläintenruokinnassa pelaisivat ilman lisäkommervenkkejä kaiken kiireen keskellä. Leppoisa lämpö herättää pilaajamikrobit ja saattaa olla, että syönti heikkenee ja sen myötä jätteiden määrä ruokintapöydillä kasvaa. Kannattaa noteerata muuttunut tilanne ja tarkistaa onko seosrehussa lämpenemisongelmaa tai riskiä siihen. Annammekin tässä artikkelissa vinkkejä, joiden avulla voit tunnistaa ja selättää seosrehun lämpenemisongelman.
Seosrehun lämpenemisongelmaa kannattaa epäillä, jos
- tähteiden määrä kasvaa, ja tähteet ovat ruokintapöydällä lämpimiä
- syönti jää alle tavoitteen
- syönnissä on suurta vaihtelua päivien välillä
- mikä tahansa rehun komponenteista osoittaa lämpenemistä
- seosrehu lämpenee ruokintapöydällä
- lehmäliikenne ei toimi toivotusti
- maidon tuotos laskee
Rehun lämpötilan mittaaminen
Lämpötilaa voi toki arvioida ihan omalla kädelläkin, mutta pieni alkava lämpeneminen saattaa jäädä tällöin havaitsematta. Siksi lämpömittari olisi varmempi keino alkavan lämpenemisongelman havaitsemisessa. Esimerkiksi 10 astetta ympäristöä lämpimämpi rehu kertoo jo selvästä lämpenemisongelmasta. Toki pitkälle lämmetessään seosrehun lämpötila voi nousta jopa 40 asteeseen, jolloin rehu tuntuu käteenkin selvästi lämpimältä.
Homma haltuun oikealla säilöntäaineella
Seosrehun lämpenemisongelman hallintaan suosittelemme lisäämään seosrehuun 3 l/t AIV Ässä Na -säilöntäainetta. Tuo annostelu on sopiva aloitustaso, jonka jälkeen annostelua voidaan säätää kokemusten perusteella välillä 1-5 l/t.
Seosrehun lämpeneminen on moneen muuhun säilöntähaasteeseen verrattuna sikäli helppo haaste, että esimerkiksi säilöntäaineen hyöty havaitaan heti vuorokauden sisällä käyttöönotosta. Ei tarvitse odottaa tulosta kuukausia, vaan jo seuraavana aamuna voi todeta, onko tähteiden määrälle ja lämpötilalle tapahtunut jotain.
Kokeessa AIV Ässä Na lisättiin seosrehuun kahdella eri annostelutasolla. Jo 2 l/t annostelulla saatiin selvä parannus seosrehun stabiilisuuteen (Luke 2017). Käytännön tilaolosuhteissa saavutettu stabiilisuus riippuu mm. käytettyjen rehukomponenttien laadusta. Siksi kussakin tapauksessa sopiva annostelutaso löytyy tapauskohtaisesti kokeilemalla.