Skip to main content

AIV-tuotteet sopivat mainiosti sikojen liemiruokintaan

Sikojen liemirehuruokinnassa käytetään tyypillisesti orgaanisia happoja, sillä ne edistävät porsaiden ja lihasikojen kasvua sekä rehun hyötysuhdetta. Happosäilönnällä saadaan aikaan kolmenlaista hyötyä.

​​​​Virhekäymisen estäminen

Useilla liemirehun komponenteilla on riski virhekäymiseen. Virhekäyminen käyttää ravintonaan komponenttien hiilihydraatteja ja pudottaa näin rehujen energia-arvoa. Lisäksi virhekäyminen voi vaikuttaa sekoitettavan liemierän maittavuuteen huomattavasti. Ongelmat tulevat esiin tyypillisesti imettävillä emakoilla ja pikkuporsailla. Käytettäessä 0,5–1,2 litraa AIV-tuotteita liemitonnille liemikomponenttien pH putoaa hallitusti eikä virhekäyminen pääse alkamaan.​​​​​​

Rehujen hygienia

AIV-tuotteissa ja Stabilizer Pig Na -säilöntäaineessa käytettävät lyhytketjuiset rasvahapot ovat erityisen tehokkaita gram-negatiivisia bakteereja vastaan. Näitä ovat muun muassa salmonella-, koli-, entero- ja legionellabakteerit. Muurahaishappo vahvimpana lyhytketjuisena rasvahappona on tutkitusti tehokas pääosaan haitallisista bakteereista.1

Teho ruuansulatuksessa

Happamuus on tarpeen rehun valkuaisen sulatukselle, sillä mahassa erittyvä proteolyyttinen pepsiinientsyymi vaatii aktivoituakseen happamuutta. Rehukomponentit puskuroivat pH:n laskua ja siksi rehuun lisätyt hapot varmistavat myös valkuaisen sulatuksen onnistumisen. Tämä on etu erityisesti vieroitusikäisillä porsailla, joiden mahan oma suolahapon tuotanto on vielä riittämätöntä.

Sika hyödyntää parhaiten liemirehua, jonka hygieeninen laatu on kunnossa ja pH pudotettu hallitusti alas 4,2-4,5:n tasolle. Rehun hyväksikäytön parantuessa koko ruokinnan taloudellisuus ja tilasi taloudellinen tulos paranee.

 Lähteet

1Formic acid seems to be more effective against the majority of bacteria (Strauss and Hayler, 2001).

AIV 2 Plus ja Stabilizer Pig L estivät tehokkaasti virhekäymistä 84 tunnin liemiruokintasimulaatiomallissa, jossa mallinnettiin ruokintatilannetta, jossa putkistoon jäävän jäännösrehun osuus on iso (50 %).

Etikkahappo liemirehussa huonontaa maittavuutta ja on selvä merkki virhekäymisestä.