Skip to main content

Vähäinen rehu kannattaa säilöä huolella

18.6.2018 | 6:06

Vuodet eivät todellakaan ole veljeksiä. Eipä olisi viime syksynä voinut uskoa todeksi, että sadetta kaipaisi toden teolla näinkin pian. Rehu on esikuivattua jo ennen niittoa! Kuivuudesta kärsineen kasvuston olematon karho kuivuu muutenkin nopeasti. Säilöntähaasteet ovat aivan erilaiset kuin vuosi sitten.

Kuivan rehun tiivistäminen on haaste ja happi etenee paljon syvemmälle rehurintamassa kuin märässä rehussa. Rehu on varsinkin nyt ykkössadolla pääsääntöisesti hygieeniseltä laadultaan korkealaatuista, joten sen puolesta lähtötilanne on helppo. Kuitenkin pilaajamikrobeja voi tulla esim. oljen sängestä tai viime vuoden kulosta. Niiden osuus korostuu, kun satoa on vähän. Syöttövaiheessa näistä lähteistä peräisin olevat hiivat ja homeet ovat valmiina aloittamaan rehun aerobisen pilaantumisen, jos niille annetaan siihen mahdollisuus.

Hiivoja ja homeita AIV kurittaa paremmin kuin biologiset säilöntäaineet. Erityisesti AIV Ässä Na on tehokas juuri näitä aerobisia pilaajamikrobeja vastaan. Siksi AIV Ässää suositellaan käytettäväksi esikuivatun rehun säilöntään sekä aina siilon pintaan tulevalle rehulle. Jos tiedetään, että siilo joudutaan avaamaan syöttöön jo muutaman säilöntäviikon jälkeen, niin myös silloin AIV Ässä Na on paikallaan estämässä lämpenemistä.

On oletettavissa, että rehusta tulee pulaa. Vähäinen rehu kannattaa nyt säilöä todella huolella. Pätee myös niille, jotka tekevät rehua myyntiin. Hyvälle rehulle on oletettavasti ensi talvena kysyntää.

kuivaa-2018

Rehu on niin kuivaa, että sivutuuli uhkaa viedä sen mennessään.

Risto-paali-2018

Paalaajakuski erehtyi luulemaan, että kammion täyttymisestä indikoiva mittari on rikki, kun ei ryhtynyt paali valmistumaan, vaikka karhoa oli ajettu koneeseen sisään jo useita satoja metrejä. Ei ollut mittari rikki, sato vaan oli olematon.