Sikatilan kokemuksia AIV-säilötystä oljesta
Sikatilallinen Joni Jaakkola Jokioisilta kohtasi syksyllä 2023 saman ongelman kuin moni muu. Kuivaa olkea oli mahdotonta korjata kosteassa syyssäässä toistuvien sadekuurojen välissä. Pelastus oljille löytyi AIV-säilönnästä.
Oljella on monta käyttöä sikatilalla
Jaakkolan emakkosikalassa olkea tarvitaan moneen käyttöön. Olki on virikemateriaali, joka lisää eläinten hyvinvointia. Emakot myös syövät olkea, kun sitä niille annetaan. ”Se olisikin tenkkapoo, jos ei saa kunnollista olkea” toteaa Joni, joka on sitoutunut eläinten hyvinvointia parantaviin toimenpiteisiin. Lisäksi Jaakkolan tilalla vapaaporsitusosastolla käytetään kuivikkeena kutterinpurun ja oljen seosta. Olki toimii sekä virikkeenä että virtsan imeytysmateriaalina.
Syksyn säät eivät antaneet armoa
Jaakkolan tilalla on pyritty hyvänä syksynä korjaamaan olkea useamman vuoden tarpeiksi. Syksyllä 2023 varastoja olisi pitänyt täydentää, mutta sopivaa poutaa ei ollut näköpiirissä. Osa olkikarhoista oli jo kertaalleen kastunut, kun jouduttiin toteamaan, että täysin kuivan oljen korjaaminen taitaa olla epärealistinen toive. Haastetta lisäsi se, että kuivan alkukesän vuoksi rikat itivät vasta heinäkuussa, jonka seurauksena oljen seassa oli tavallista enemmän vihreitä kasvinosia. Olkikarhoja pöyhittiin kuivumisen nopeuttamiseksi, kuivikekäytön vuoksi kuiva-ainepitoisuus yritettiin keleistä huolimatta saada mahdollisimman korkeaksi. Oljet säilöttiin AIV-säilöntäaineella tiiviiseen paaliin ja paalit käärittiin kunnolla muoviin.
Happosäilötty olki ei pölynnyt
Porsitussikalan laatuvaatimukset oljelle ovat korkeat. Emakon hedelmällisyys ei saa heikentyä homeiden tuottamien mykotoksiinien vuoksi. Homepöly olisi riski kaikkien eläinryhmien sekä myös hoitajien terveydelle. Joni on erityisen tyytyväinen happosäilötyn oljen pölyämättömyyteen. Happosäilötty olki on myös maittanut sioille todella hyvin, kun ensimmäisen päivän ihmettelyvaiheen ohi päästiin. Jonin mielestä on myös erinomaista, että happosäilöntäaine tuhoaa haitallisia bakteereita säilönnän aikana – onhan mahdollista, että pellolta korjattaessa oljessa on vaikka lintujen ulostetta.
Sikalassa hieman kostea olki kuivahti saman tien
Jonilla on aiemmin ollut sikalassaan käytössä tavallista kuivaa olkea. Kosteana paalattu olkipaali oli tiiviimpi kuin kuiva olkipaali. Paalin purkaminen onnistui kuitenkin käsipelillä, kun paalin rullasi auki vaaka-asennossa. Paalausvaiheessa olki oli silputtu mikä toi helpotusta sikalan puolella lantaa kolatessa. Paalien päädyissä oli enemmän kosteutta kuin keskellä, ja päädyt saattoivat olla hieman jäässä pakkasella. Joni totesi, että oljen kosteus oli niin vähäistä, että sikalassa eroa kuivaan olkeen ei oikeastaan enää huomannut, sillä kuivassa sikalailmassa kostea olki kuivahti saman tien, kun sitä käytetään vain ohuena kerroksena.
Kun oljen seassa on vihreitä kasvinosia, sen saaminen täysin kuivaksi on erityisen haastavaa. Näinkin haastavassa tilanteessa olki pystyttiin säilömään onnistuneesti.
AIV-hapolla säilötty olki maistui myös emakoille. Säilötty olki ei haissut tunkkaiselle vaan siinä pystyi erottamaan säilöntäaineen hajun.
Varaudu vaihteleviin sääoloihin ja lue ohjeet oljen säilöntään AIV-nettisivuilta: https://www.aiv.fi/sailo-oikein/oljensailonta