Skip to main content

Kympin oljen resepti

NURMI-1-72dpi.jpg
27.7.2017 | 15:07

Olkea tarvitaan karjatilalla sekä kuivikkeeksi, että edulliseksi kuidunlähteeksi ruokintaan. Edullisuus ei kuitenkaan saa tarkoittaa eläinten ja ihmisten terveyden riskeeraamista homepölyllä. Usein oljen kosteus vaihtelee korjuuvaiheessa jopa saman pellon eri osissa – kuivan oljen saaminen ei todellakaan ole jokavuotinen mahdollisuus. Kostean oljen säilöntään on olemassa vaihtoehtoja. 

Homeet ovat sitkeitä

Ravinnon lisäksi homeet tarvitsevat kasvaakseen happea ja kosteutta. Eli jos voimme poistaa oljesta joko hapen tai kosteuden, niin homeiden kasvu estyy. Homeet ovat kuitenkin huomattavan sitkeitä, eli ne kasvavat melko kuivassakin materiaalissa, esim. kosteuden ollessa 18 % jos lisäksi on happea tarjolla.  Tosin näin alhaisessa kosteudessa homeiden kasvu on selvästi hitaampaa, kuin jos kosteutta olisi esim. 25 %.

Happeakaan homeet eivät tarvitse paljon. Pienikin reikä pyöröpaalissa riittää aiheuttamaan mittavan homehtumisen, kun ilma pääsee etenemään kuivahkon rehun sisällä eteenpäin. Kylmyys toki hidastaa homehtumista – pakasteessa leipäkään ei homehdu – mutta suomalainen syyssää ei suinkaan ole niin kylmä, että se estäisi homeiden kasvua.

Pyöröpaalaus: muovilla vai ilman?

Lukessa tutkittiin kostean oljen säilöntävaihtoehtoja pyöröpaalauksella. Olkipaalien kääriminen muoviin osoittautui välttämättömäksi, erityisesti jos kosteutta on yli 25 %. Biologisesta säilöntäaineesta eli maitohappobakteeriympistä ei tutkimuksessa havaittu hyötyä, oli kyseessä sitten käärityt tai käärimättömät paalit. Kokeessa propionihappo (Propcorn Plus 8 l/t) paransi niiden käärimättömien paalien laatua, joissa kosteus oli vain 20–25 %.

Tutkimuksessa olki luokiteltiin laatuarvosanalla. Parhaan arvosanan, ns. kympin oljen resepti oli 6 kerrosta muovia ja Propcorn Plus -säilöntäainetta 8 litraa tonnille. Tällä yhdistelmällä onnistuttiin saamaan kympin olkea kosteuden vaihdellessa välillä 19–54%.

 

Viitteet: Lötjönen ja Joutsjoki 2016. Harvest and storage of moist cereal straw – experiments 2013 – 2014 and 2015 – 2016. CLIC Innovation, Research report no D 1.2.1-2. http://bestfinalreport.fi/content/raw-materials