Skip to main content

Ei enää lisätappioita viljasadosta

IMG_5121_web
7.8.2018 | 10:08

Murskesäilöttävän viljan kosteus saattaa vaihdella tänä vuonna tavallista enemmän. Kuivuus ja kuumuus jouduttavat viljan tuleentumista, mutta epätasaisen kasvuston vuoksi kosteusvaihtelut puidussa viljassa voivat olla epätavallisen suuria.

Murskeviljan säilönnässä kosteusalue 20–30 % on haasteellisin, koska ilma pääsee etenemään jyvien välissä murskatussakin viljassa. Ilmavirtaus kuljettaa happea, ja mahdollistaa homeiden kasvun. Homepaakut ovat ikäviä, sillä niiden mukana joudutaan poistamaan yleensä paljon viljaa myös ympäriltä, ja silti hometta voi päätyä syötettävään rehuun. Homeiden tuottamien mykotoksiinien vuoksi eläimet voivat sairastella, ja mykotoksiineja voi päätyä maitoon asti.

Kun viljan kosteus on alle 35 %, säilöntäainevalinnassa keskeisin tavoite on homeiden torjunta. Tähän tarkoitukseen suosittelemme valitsemaan AIV Ässä Na -säilöntäaineen käyttömäärällä 4-5 l/t. Annostelua on syytä nostaa 7 l/t kosteuden laskiessa 25 %:n tuntumaan. Korkea annostelu (7-8 l/t) on tarpeen myös, jos siilon täytössä on viiveitä sekä siilon pintakerroksessa, joka saattaa syöttövaiheessa olla helposti pitkään alttiina hapelle.

Kokojyväsäilöntään soveltuu parhaiten Eastman Propcorn Plus. Annostelu riippuu viljan kosteudesta, kosteuden vaihdellessa annostelu valitaan haasteellisimman olosuhteen mukaan. Kokojyväsäilönnässä kosteuden lisääntyminen lisää haastetta ja siksi kokojyväsäilöntää suositellaan tyypillisesti viljalle, jonka kosteus on alle 25 %.

Olkea korjataan tänä vuonna monin paikoin myös rehukäyttöön. Kannattaa muistaa, että esim. suojaviljan olki voidaan korjata säilörehun tapaan. Esikuivaus tuskin on tarpeen ja nurmikasvit seassa auttavat tiivistämisessä.

Oljen säilöntään suosittelemme valitsemaan AIV Ässä Na:n, sillä sen monipuolinen koostumus estää sekä homeiden, hiivojen että bakteerien aiheuttamaa pilaantumista. Sekä AIV että Propcorn -tuotteet parantavat oljen hygieenistä laatua. Säilöntäainevalintaan vaikuttaa ennen kaikkea kuiva-ainepitoisuus. Kuivemmalle oljelle Propcorn-tuote on parempi valinta ja korjuumenetelmänä paalaus, mutta jos seassa on paljon vihreää massaa kannattaa säilöntään valita AIV-tuote. Kostea olki kannattaa säilöä ilmatiiviisti.

Kun olkea paalataan rehukäyttöön, hygieeninen laatu vaikuttaa myöhemmin myös seosrehun stabiilisuuteen. Eläinterveysvaikutuksia on monesti vaikea mitata. Sen sijaan ongelmat kyllä havaitaan. Menestyjät välttävät turhia riskejä. Se pätee rehujen säilöntäänkin.

AIV Ässä Na menestyi murskeviljakokeessa

Rehunsäilöntätutkimusten tuloksia esiteltiin Kansainvälisessä Säilörehukonferenssissa Bonnissa heinäkuun lopussa (www.isc2018.de). Useissa koetuloksissa kävi ilmi, että vahvin teho aerobista pilaantumista vastaan saatiin kemiallisilla säilöntäaineilla. Tämä johtuu siitä, että biologisissa säilöntäaineissa olevat maitohappobakteerit tarvitsevat toimiakseen enemmän kosteutta kuin mitä homeet tarvitsevat kasvaakseen.

Luken tutkijat Marcia Franco ja Marketta Rinne esittelivät Rehvi-hankkeen murskeviljakokeen tuloksia kongressissa. AIV Ässä Na oli yksi tehokkaimmista testatuista kemiallisista säilöntäaineista murskeviljan säilönnässä.

Konferenssiposteri (englanniksi)

AIVAssaNa_murskevilja_Rehvi_RGB_300dpi.jpg
Luken Rehvi-hankkeen tuloksia murskeviljan säilöntäkokeesta. Säilötyn viljan kosteus oli 27 %. AIV Ässä Na pystyi selvästi estämään viljan pilaantumista siilon avaamisen jälkeen. Käyttömäärällä 7 l/t lämpenemistä ei havaittu lainkaan viikon seurannan aikana. Kaikki markkinoilla olevat kemiallisetkaan aineet eivät toimineet näin kuivan viljan säilönnässä.