Skip to main content

AIV-rehu sopii lehmille luonnollisesti

9.9.2019 | 14:09

AIV-tuotteiden sisältämät yhdisteet ovat märehtijöille luonnostaan tuttuja. Muurahaishappo on valmiissa rehussa valtaosin formiaattina, eli suolamuodossa. Tiesitkö, että formiaatti on myös pötsimikrobien aineenvaihdunnan välituote? Pötsimikrobeissa muodostuva määrä ylittää jopa 10-kertaisesti eläimen säilörehussa saaman muurahaishapon määrän!

AIV Ässä Na ja AIV Oiva  sisältävät lisäksi lehmälle energianlähteenä toimivaa propionihappoa. Sitä syntyy pötsissä luontaisesti yli kaksi kiloa päivässä.

AIV säilyttää nurmen ravintoaineet minimoiden käymisen aikaiset muutokset. Rehu maittaa sekä lehmille että pötsimikrobeille – ja voit tehdä huippulaatuista rehua turvallisin mielin.

Lue alta tietoiskut muurahaishaposta, propionihaposta ja rajoitetusta käymisestä. Tutustu myös Euroopan ruokaturvallisuusviranomaisen (EFSA) laatimiin rehulisäaineiden turvallisuusselvityksiin.

MUURAHAISHAPPO

Tiesitkö, että…

  • Kun muurahaishappoa lisätään rehuun, se dissosioituu valtaosin suolamuodokseen. Se on hapon toimintamekanismi, josta seuraa pH:n lasku.
  • Muurahaishapon suolamuotoa kutsutaan formiaatiksi.
  • Pötsimikrobit hyödyntävät pötsinesteen formiaatin nopeasti.
  • Formiaattia syntyy ja kuluu pötsissä mikrobien toimesta jatkuvasti; luontainen määrä ylittää yli 10-kertaisesti rehuissa enimmillään lisättävän määrän.

PROPIONIHAPPO

Tiesitkö, että…

  • Propionihappoa syntyy ruuansulatuskanavassa, kun mikrobit fermentoivat kuitupitoista ravintoa. Tätä tapahtuu esim. paksusuolessa ja märehtijän pötsissä. Märehtijän syömästä rehusta arviolta 10 % muuntuu propionihapoksi! Eli lehmän tapauksessa propionihapon luontainen tuotanto on yli 2 kg/päivä!
  • Propionihapon suoloja kutsutaan propionaateiksi.
  • Propionaatteja käytetään elintarvikeiden lisäaineina, koska propionihappo ja sen suolat ovat tehokkaita homeita ja esimerkiksi leivän rihmabakteereita vastaan.

RAJOITETTU KÄYMINEN VÄHENTÄÄ SYLJEN TARVETTA JOPA PUOLEEN

Tiesitkö, että…

  • Muurahaishappo säilöntäaineena laskee pH:ta ja lisäksi sen dissosioitumaton muoto estää useiden mikrobien toimintaa. Tämä yhdistettynä muurahaishappomolekyylin pieneen kokoon tekee siitä erityisen kustannustehokkaan säilöntäaineen.
  • Säilörehussa muurahaishappo rajoittaa haitallisten mikrobien toimintaa, sekä myös estää liiallisen maitohappokäymisen. Näin ollen lehmän syljen erityksen tarve voi jopa puolittua. Syöntiä se voi puolestaan auttaa parantamaan 0.5-1 kg ka/vrk.

REHULISÄAINEIDEN TURVALLISUUSLAUSUNNOT

Tiesitkö, että…

  • Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen (EFSA) on selvittänyt rehulisäaineiden turvallisuuden. Lausunnot ovat kaikkien saatavilla:
  • Muurahaishappo:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3827

  • Propionihappo:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2011.2446