Skip to main content

Murskesäilöntä on viljan säilönnän valtamenetelmä isoilla karjatiloilla

Murskesäilönnällä on karjatiloille paljon etuja, joiden vuoksi menetelmä on yleistynyt karjakoon kasvaessa. Puimaan päästään aikaisemmin, mikä puolestaan mahdollistaa myöhäisempien lajikkeiden viljelyn ja vähentää sääriskiä. Aikaisempi korjuu vähentää pellolla tapahtuvia tappioita sekä mykotoksiinien kehittymisen mahdollisuutta kasvukauden lopussa. Kostean viljan murskesäilöntä on kuivaamiseen verrattuna edullinen menetelmä. Murskeviljan rehuarvot ovat vähintään yhtä hyvät kuin vastaavan kuivatun viljan, joissain kokeissa on murskeviljalla saatu jopa parempia kasvutuloksia kuin vastaavalla kuivatulla viljalla. Hyvän tuotantovaikutuksen saamiseksi on tärkeää, että kaikki jyvät rikkoutuvat murskauksessa. Murskesäilötty vilja soveltuu erityisen hyvin seosrehuruokintaan sillä kosteat murskatut jyvät vähentävät lajittumista.

Viljan kosteus vaikuttaa onnistumisen edellytyksiin

Murskesäilönnässä ilmatiiviys on välttämättömyys säilönnän onnistumiselle. Kun säilöttävän viljan kosteus on yli 30 % jyvän sisältö on pehmeää ja tiivistäminen onnistuu helposti. Mikrobitoiminta kuluttaa nopeasti jäljelle jääneen hapen. Kun pH:n lasku lisäksi varmistetaan AIV-säilöntäaineella, niin säilöntä on suhteellisen helppoa. 

Vilja tuleentuu toisinaan nopeasti ja joudutaan murskesäilömään viljaa, jonka kosteus on alle 30 %. Hapettomuus siilossa on vaikeampi saavuttaa, sillä kuohkean viljan väliin jää ilmaa ja vähäisemmän mikrobitoiminnan vuoksi happi kuluu pois hitaammin. Näissä olosuhteissa homeille jää enemmän elintilaa kuin kosteampaa viljaa säilöttäessä. Homeiden määrät voivat olla suuret siinäkin tilanteessa, ettei viljassa silmämääräisesti vielä näy hometta. Homeiden torjuntaan tarvitaan propionihappoa sisältävää säilöntäainetta ja erityistä huolellisuutta kaikissa säilönnän vaiheissa. 

Muistilista murskeviljan säilöntään

•    Pyri viljelemään tasalaatuista viljaa
•    Kunnosta valssit tarvittaessa
•    Minimoi puinnin ja murskauksen viive 
•    Mittaa viljan kosteus mieluiten joka kuormasta
•    Valitse tehokas säilöntäaine ja annostelu viljan kosteuden mukaan
•    Tarkista murskaustulos ja myllyn säädöt riittävän usein
•    Varmista seurannan avulla, että säilöntäainetta menee tavoiteltu määrä
•    Muistettava hyvä hygienia murskattaessa ja tiivistettäessä. Vältä maakontaminaatiota.
•    Riittävä tiivistys
•    Jos murskaus keskeytyy yön yli, peitä siilo muovilla
•    Huolehdi että muovit säilyvät ehjinä (estä linnut ja jyrsijät)
•    Pidä siiloa suljettuna vähintään 1kk, mieluiten 2kk

Oikealla säilöntäaineella ja annostelulla on iso rooli onnistumisessa  

Säilöttävän viljan kosteus vaihtelee. Kannattaakin valita säilöntäaine, joka toimii laajalla kosteusalueella. Käyttämällä säilönnässä orgaanisia happoja vaikutus haittamikrobeihin alkaa välittömästi. Muurahaishappo laskee pH-arvoa tehokkaasti estäen erityisesti haitallisia bakteereja ja propionihappo tehoaa erityisesti hiivoihin ja homeisiin. Nämä hapot ovat turvallisia kotieläimille, ja esimerkiksi pötsimikrobien metaboliassa esiintyy näitä molempia. 

Säilöntäainekustannus on vain muutamia prosentteja viljasadon arvosta. Säilöntäaineen tulee estää virhekäyminen ja estää pilaantuminen syöttövaiheessa. Toimiva säilöntäaine varmistaa, että viljasatoon tehdyt investoinnit eivät mene hukkaan. AIV-tuotteista AIV Via toimii murskeviljasäilönnän koko kosteusalueella. Sen propionihappopitoisuus on AIV-tuotteista kaikkein korkein 27,5 %. Myös AIV Ässä Na toimii laajalla kosteusalueella, ja sen tehoa hiivoihin lisää sen sisältämä kaliumsorbaatti.

Säilöntäaineen annostelulaitteen teho kannattaa testata vedellä ennen murskaustyön aloittamista. Aloita säilöntätyö annostelemalla säilöntäainetta aluksi reilusti ja säädä annostelu oikeaksi ensimmäisten kuormien aikana. Eri säilöntäaineiden viskositeetti ei ole sama, joten annostelu tulee tarkistaa aina tuotteen vaihtuessa. Käytännössä menekkiä pitää seurata koko säilöntätyön ajan. Huolehdi, ettei säilöntäaineen annosteluun tule katkoksia, eli ettei käsittelemätöntä viljaa pääse säilöttävän viljan sekaan. 

Säilöntäaineen levitystasaisuus korostuu, kun kosteutta on alle 28 %. Sekoittuminen paranee, kun vilja kulkee ruuvissa pitkän matkan. Optimitilanteessa viljaa siirtävä ruuvi on vinossa, eli ruuvi nostaa viljaa samalla kun se siirtää sitä. Annostelun tulisi tapahtua useammalla suuttimella 1,5 ruuvin kierteen päässä toisistaan.

Minimoi viive puinnin ja murskauksen välillä 

Kosteus ja lämpö edistävät pilaajamikrobien kasvua vastapuidussa viljassa ja vilja alkaa vähitellen lämmetä. Mitä kosteampaa vilja on, sitä lyhyempänä viive puinnin ja murskauksen välillä olisi syytä pitää. Viljan säilönnän aloittamiselle puinnin jälkeen on olemassa suositukset. 

Kosteus

Viive puinnin ja säilönnän 
aloituksen välillä enintään

>30 %

12 h

25 %

24 h

< 20 %

48 h

Homeiden kasvu viljassa voi johtaa mykotoksiinien muodostumiseen. Jos mykotoksiineja on viljassa jo ennen murskausta, ne eivät poistu viljasta säilönnän aikana. Jos vilja on odottanut säilöntää suositusta pidempään, säilöntäaineen annostelua on syytä lisätä 1–2 l/t ja jopa säilöä tämä vilja erilleen muusta viljasta. 

Peitä siilo yön ajaksi vakuumimuovilla 

Kun murskeviljan säilöntä laakasiiloon keskeytyy yön ajaksi, lisää päivän viimeiseen kuormaan annostelua 1–2 l/t. Peitä viljasiilo yön ajaksi vakuumimuovilla, jotta kosteus ei pääse haihtumaan liikaa pinnalta. Haihtumisen takia pintakerroksesta saattaa hävitä myös säilöntäainetta. Kun murskausta jatketaan seuraavana päivänä, jatka korotetulla annostuksella ensimmäisen kuorman ajan ja tallaa heti ensimmäisen kuorman jälkeen, mielellään siten, että kerrokset vähän sekoittuvat.

Pidä siilo suljettuna pari kuukautta

Sulje säilö ilmatiiviisti mahdollisimman nopeasti. Painota muovit riittävästi, jotta muovi säilyy paikoillaan. Huolehdi, etteivät linnut tai rotat pääse tekemään muoviin reikiä. Hanki lintuverkko tuubin suojaksi ja estä jyrsijät tuubin viereltä. Tee tuubi mieluiten asfalttikentälle. Ilmatiivis säilöntäjakso (1–2 kk) on välttämätön, jotta viljan hiivojen määrä laskee niin alhaiseksi, ettei vilja lämpene syöttövaiheessa. Tämä on erityisen tärkeää viljan ollessa kuivahkoa (kosteus alle 30 %). 

Jos viljaa kuitenkin täytyy ottaa syöttöön heti murskauksen jälkeen, suosittelemme käsittelemään 1–2 kk tarpeen murskeviljaa kokojyväsäilönnän ohjeen mukaan Eastman Propcorn™ -säilöntäaineella. 

Kokeessa viljan kosteus oli 34 %. AIV-säilöntäaineilla voitiin vähentää säilönnän aikaisia haitallisia muutoksia ja tappioita. Kostea vilja tiivistyi hyvin eikä ollut lämpenemisherkkää syöttövaiheessa eli aerobinen stabiilisuus oli yli 9 vuorokautta kaikilla säilöntäainekäsittelyillä. Biologinen aine sisälsi Lactobacillus -bakteereja (rhamnosus, plantarum, buchneri), aineen annostelu oli valmistajan ohjeen mukainen. Lähde: Luke 2021 

Kokeessa viljan kosteus oli 25 %. Tällaisessa viljassa korostuu homeiden torjunta säilöntä ja syöttövaiheessa. Tässä kokeessa kaikkia happotuotteita annosteltiin 5 l/t, mikä oli suositusta (7 l/t) alhaisempi annostelu AIV Ässä Na:lle ja AIV Via:lle, kun kyseessä on kuivahko murskevilja. Propcorn NC sisältää 90 % propionihappoa. Se oli ylivertainen parantamaan säilötyn viljan aerobista stabiilisuutta. Biologinen aine sisälsi Lactobacillus -bakteereja ( rhamnosus, plantarum, buchneri), aineen annostelu oli valmistajan ohjeen mukainen. Lähde: Luke 2022

Samasta viljakasvustosta korjattiin viljaa sekä kuivaukseen että murskesäilöntään kahdella eri kosteusalueella. Murskesäilöntä onnistui happosäilöntäaineilla molemmilla kosteusalueilla hyvin. Tuotantotulokset olivat murskesäilötyllä viljalla paremmat kuin kuivatulla viljalla. Happosäilötty murskevilja lisäsi rehun syöntiä, nettokasvua ja teuraspainoa verrattuna kuivaan viljaan liharotuisten sonnien ruokinnassa.  Viljojen kosteudet olivat kuiva vilja 13 %, kostea murskevilja 29 % ja kuivahko murskevilja 18 %. Lähde: Huuskonen and Manni 2020