1920
1945
1950
1960
1970
1980
1990
2010
Nykypäivä

AIV-tuotteiden syntyhistoria juontaa juurensa 1900-luvun alusta

Suomen maatalous modernisoituu vauhdilla 1920-luvulta alkaen, kun kasvava kaupunkiväestö ei enää saakaan ruokaa omilta pelloiltaan. Maatalouden kehitykseen vaikuttavat keskeisesti tuorerehun säilöntämenetelmien kehittäminen sekä kemiallisten kasviravinteiden valmistuksen aloittaminen.

A. I. Virtanen ja Henning Karström kehittävät AIV-rehunsäilöntämenetelmän 1920-luvun lopulla Biokemiallisessa Tutkimuslaitoksessa eli nk. Valion laboratoriossa. Virtasen päämääränä on saada lehmille kuivaheinän rinnalle muutakin rehua talvikuukausiksi ja siten pitää maidontuotanto mahdollisimman tasaisena läpi vuoden. Virtanen ymmärtää, että säilörehun happamuus on ratkaiseva tekijä ja että alhainen pH estää haitallisten pilaajamikrobien kasvun ja toiminnan.

Alkuperäinen AIV-liuos patentoidaan ja kaupallistetaan vuonna 1929.

Nobelin arvoista säilöntää

Virtasta ehdotetaan Nobel-palkinnon saajaksi useasti, ensimmäisen kerran jo vuonna 1933. Valinta osuu kohdalle vuonna 1945, jolloin Virtanen palkitaan biokemian Nobel-palkinnolla ansioistaan eritoten rehun säilöntämenetelmien kehityksessä.

 

Suomalainen tuotanto alkaa

AIV-rehunsäilöntä yleistyy vauhdilla, kun tieto hyvistä ja varmoista säilörehuista leviää.

 

Laadukkaampaa rehua – parempi tuotos

Parantuneen säilörehulaadun ansiosta maitotilojen tuottavuus kasvaa ja raakamaidon laatu paranee merkittävästi. Suomalaisten elintarvikkeiden laatu nousee AIV-rehunsäilöntämenetelmän myötä maailman huippuluokkaan.

Tuotekehityksen myötä alkuperäisen AIV-liuoksen epäorgaaniset hapot korvataan orgaanisella muurahaishapolla. Aluksi muurahaishappoa tuodaan ulkomailta, kunnes suomalaisen rehunsäilöntäteknologian kehitys johtaa kotimaisen muurahaishappotuotannon aloittamiseen. Muurahaishappo on nimensä mukaisesti myös luonnossa esiintyvä, nopeasti ja täydellisesti biohajoava happo.

Kemira Oy syntyy

Oulussa vuodesta 1952 toiminut Typpi Oy ja vuonna 1920 toimintansa aloittanut Rikkihappo Oy fuusioituivat vuonna 1971. Uuden yrityksen nimeksi tulee Kemira Oy.

Oulussa aloitetaan ensimmäisen AIV 2 -liuoksen valmistus.

Uusia investointeja tuotantoon

Kemira ja Valio aloittavat yhteistyön AIV-säilöntäaineiden myynnissä ja valmistuksessa, jolloin tuotantoa myös laajennetaan. Oulun muurahaishappotehdas rakennetaan Kemiran ja Valion investointina ja käynnistetään syksyllä 1981. Vuodesta 1983 alkaen Suomi on käytännössä omavarainen rehunsäilöntäliuosten valmistuksen suhteen.

Lopulta Kemira ostaa liiketoiminnan kokonaan itselleen ja tuotantoa laajennetaan vaiheittain 1980-luvun loppupuolelta alkaen. Oulussa valmistettavat AIV-liuokset ovat edelleen ainoat Suomessa valmistettavat rehunsäilöntäaineet.

AIV-osaamista viedään myös ulkomaille

Muurahaishappotuotteita alettiin heti myös viedä. AIV-säilöntäaineet löytävät tiensä myös eurooppalaisten viljelijöiden käyttöön.

Omistajuus vaihtuu

Suomalaisten maitotilojen tuottavuus ja maidon laatu ovat nousseet AIV-konseptin avulla maailman huippuluokkaan. 2010-luvulla Oulun tehtaan muurahaishapon tuotanto kasvaa yli 100 000 tonniin vuodessa ollen yksi maailman suurimmista tuotantoyksiköistä. Säilöntäainevalikoima laajentuu, kun markkinoille tuodaan Stabilizer-tuoteperhe.

Strategisten linjausten myötä Kemira Oyj myy muurahaishappotuotteiden liiketoiminnan Taminco Corporationille vuonna 2014. Vuonna 2015 amerikkalaisomisteinen Eastman Chemical Company ostaa Taminco Corporation -konsernin liiketoiminnan kokonaisuudessaan, ja AIV-säilöntäaineet siirtyvät tärkeäksi osaksi Eastman Chemicalsin tuoteportfoliota.

Suomen muurahaishappoliiketoiminnasta vastaa edelleen Eastman Chemicalsin suomalainen tytäryhtiö Taminco Finland Oy.

Suomalaisen rehunsäilönnän ammattilainen

Muurahaishappo on edelleen AIV-rehunsäilöntäliuosten tärkein ainesosa ja tuotteita on kehitetty säännönmukaisesti 1990-luvulta alkaen aina nykypäivään asti. Tavoitteenamme on edelleen säilönnän onnistumisen varmistaminen eri kasvilajeilla kaikenlaisissa olosuhteissa, korjuu- ja säilöntämenetelmästä riippumatta.

Ei ole sattumaa, että suomalaiset elintarvikkeet ovat huippulaatua. Niiden takana ovat tinkimätön ammattitaito rehunsäilönnässä ja päivittäisissä tilan rutiineissa sekä suomalainen huipputiede, joka on palkittu arvokkaimmalla mahdollisella tavalla. Tästä on hyvä jatkaa.

Taaksepäin
Eteenpäin
aiv-logo
Yhteydenotto

Jätä meille viesti ja otamme sinuun yhteyttä!

+358