image

Jos haluat nähdä upeita ratsukoita, lukuisia eri lammasrotuja ja paljon erimerkkisiä pyöröpaalaajia samana päivänä, niin Royal Highland Show tarjoaa siihen mahdollisuuden. Vienninedistämis-
matkallamme kesäkuussa pääsimme mukaan näyttelytunnelmaan.

Vierailimme Kelvin Cave Ltd.:n osastolla, joka on erikoistunut kotoisten rehujen säilöntäratkaisuihin Britanniassa. He myös maahantuovat AIV-säilöntätuotteita sekä Murska-myllyjä murskesäilöntään. Valikoimaan kuuluu niin ikään oma myllymalli kuivemman viljan murskaukseen, jonka isot telat mahdollistavat viljan jyvän puristamisen hiutalemaiseksi. Yleisesti näyttelyalueella näkyi useita tekniikkaratkaisuja murskesäilöntään, mikä osoittaa menetelmän kiinnostavuuden.

Viljan murskesäilöntä suosiossa

Murskeviljan yleistyttyä menetelmää on ryhdytty Britanniassa käyttämään myös aiempaa kuivemmalle viljalle, jonka kosteus on alle 30 %. Hieman yllättäen oljen laatutavoitteet ohjaavat viljankorjuuta aiempaa kuivemman viljan suuntaan, sillä esim. Skotlannista olkea kuljetetaan Englantiin kuivikkeeksi sekä nautojen ruokintaan.

Kotoisen oljen markkina-arvo on suhteellisesti parantunut viljanhinnan seuratessa maailmanmarkkinahintaa. Kun tavoitellaan kuivempaa ja laadukkaampaa olkea, niin vilja puidaan mieluummin kuivempana kuin mitä perinteisen murskesäilönnän kannalta olisi optimaalista.

Britanniassa murskeviljansäilöntään myydäänkin AIV 2000 Plus -tuotetta (nimellä Crimpstore 2000S), joka sisältää muurahaishapon ohella 10 % propionihappoa ja 2,2 % natriumbentsoaattia. Kun kosteus jää optimia alhaisemmaksi eli alle 30 %:n, vaihdetaan tuotteeksi koneita syövyttämätön propionihappotuote Propcorn NC.

Ilmastonmuutos näkyy myös Britanniassa

Tänä kesänä rehun korjuusäät ovat olleet Britanniassa tavallista haastavammat ja viljan murskesäilöntä alkanut poikkeuksellisen haasteellisissa oloissa: vilja alkaa tuleentua, mutta on kuitenkin märkää. Ilmaston lämpenemisen vuoksi talven pakkaspäivät ovat käyneet kovin harvoiksi ja uusia ongelmia on ilmaantunut, kun tuholaiset selviävät hengissä leudosta talvesta.

Kostean viljan säilönnän uusi haaste ovat viljapunkit, jotka lisääntyvät räjähdysmäisesti viljan syöttövaiheessa. Ne lisäävät viljan homehtumisen riskiä edistämällä ilman pääsyä viljaan. Lisäksi punkkien saastuttama vilja haisee pahalle. Punkkien torjunta on hankalaa, joten toivoa sopii, että meillä talven kylmyys riittää pitämään kyseiset otukset poissa maatiloilta.


Murskesäilönnän edut
  • Vilja voidaan puida, kun se on saavuttanut maksimisatotason ennen karisemisesta johtuvia tappioita.
  • Mahdollistaa aikaisemman korjuun pienentäen sääriskiä.
  • Vältetään kuivauskustannus.
  • Enemmän aikaa syystöille.
  • Murskaamalla vilja syksyllä vältytään viljan jauhamiselta ruokintavaiheessa.
Murskesäilönnässä huomioitavaa
  • Optimaalinen viljankosteus murskesäilöntään on 35–45 %. Tälle kosteusalueelle suosittelemme AIV 2 Plus -säilöntäainetta, joka estää haitallisten mikrobien kasvun.
  • Kuivahkolle (kosteus 30–35 %) murskeviljalle suosittelemme AIV Ässää, jonka propionihappo lisää tehoa homeita ja hiivoja vastaan.
  • Jos viljan kosteus on 16–30 %, viljaa on vaikea tiivistää. Jos ilmavuotoja pääsee tapahtumaan, on homehtumisen riski suuri. Siksi tällaiselle viljalle suosittelemme Propcorn NC tai Propcorn Plus -tuotteita, jotka tehoavat erityisesti homeisiin.

Lue lisää viljansäilönnästä Säilö oikein -osiosta.

Tunnelmia messuilta alla (klikkaa kuva suuremmaksi).


Edellinen uutinen
Seuraava uutinen
aiv-logo
Yhteydenotto

Jätä meille viesti ja otamme sinuun yhteyttä!

+358