Onko keitossani suolaa sopivasti? Suolan annostuksen puolittaminen tai tuplaaminen yleensä huomataan heti ja kokki saa palautetta.

Onko kahvissani tarpeeksi kahvinporoja? Isäinpäivänäkin monelle isälle keitettiin aamukahvit vuoteeseen. Kahvinporojen annostuksen puolittaminen tai tuplaaminen huomataan ja keittäjä saa palautetta – lahjoista huolimatta.

Lentokentillä käytetään muurahaishappopohjaisia tuotteita kiitoteiden sulatukseen. Annostuksen puolittaminen toisi matkustajille huomattavia vaaratilanteita. Onneksi lentokentän henkilökunta on ohjeistettu ja koulutettu käyttämään tuotteita suositusten mukaan. Näin minäkin voin matkustaa turvallisesti.

Määrällä on väliä myös säilöntäaineen annostelussa. Epäonnistumisen riski kasvaa ja rehun tuotantovaikutus alenee, kun annostelua pienennetään. Muurahaishapon annostelun pienentäminen tarkoittaa rehun säilönnänaikaisen käymisen voimistumista – enemmän käymistuotteita ja pienempi syönti-indeksi.

Markkinoilla on erivahvuisia tuotteita erilaisin hinnoin. Jos tuote on neutraloitu ihosyövyttävyyden pienentämiseksi, tuotteen vesipitoisuus nousee. Tuotteen laimentaminen muista syistä on todennäköisesti pelkkää valmistajan kustannusten säästöä – onhan vesi happoa halvempaa myytävää. Tosin valmistajan säästäessä käyttäjän kustannukset ja riskit kasvavat tuotteen tehon heiketessä sekä korroosiovaikutusten lisääntyessä. Kun olet ostoksilla, katso että maksat siitä mistä todella haluat maksaa.  Älä hairahdu tarinoihin alemmista käsittelykustannuksesta per rehutonni, jos ne perustuvat vain tuotteen laimentamiseen ja annostelusuosituksen alentamiseen.

Annostuksella on väliä!

Sami Saarikettu
Avainasiakaspäällikkö, Keski-Suomi

Edellinen uutinen
Seuraava uutinen
aiv-logo
Yhteydenotto

Jätä meille viesti ja otamme sinuun yhteyttä!

+358